Warsztaty dziedzictwa kulinarnego Fundacji

14-15 września 2024 g. 10:00, Mieruniszki

SERY PODPUSZCZKOWE

14 września 2024 godz. 10:00, Mieruniszki

Warsztaty realizowane są w XIX wiecznym siedlisku, w otoczeniu blisko stuletniego sadu i dawnych odmian drzew owocowych. Lokowana w 1537 roku wieś Mieruniszki, to jedna z najstarszych miejscowości na pograniczu Suwalszczyzny i Mazur Garbatych, a jej wcześniejsze dzieje sięgają wczesnego średniowiecza i cywilizacji dawnych Jaćwingów.

Pogranicze Mazur i Suwalszczyzny to rejon gdzie można spotkać liczne gospodarstwa mleczne, gdzie krowy wypasane są na naturalnych pastwiskach przez cały sezon od wiosny do jesieni, a mleko charakteryzuje się wysoką jakością. Również wieś Mieruniszki posiada tradycje serowarskie, a powstała tu ok. 1907 r. spółdzielnia mleczarska Mieruniszki  wysyłała ser Tylżycki i masło do wielu okolicznych miejscowości, od Węgorzewa po Królewiec. Po 1945 mleczarnia w Mieruniszkach została unicestwiona wraz z całą wsią.

Odtwarzanie tradycji kulinarnych jest jednym z celów Fundacji Dziedzictwa Rzeczypospolitej, co realizowane jest m.in. przez działania popularyzatorskie. Tematem pierwszych warsztatów kulinarnych jest wyrób serów podpuszczkowych. Te proste w wytwarzaniu sery są obecne w polskiej kuchni tradycyjnej od dawien dawna, od kilkudziesięciu lat przezywają swój renesans.

OCTY JABŁKOWE

15 września 2024 godz. 10:00, Mieruniszki

Warsztaty realizowane są w XIX wiecznym siedlisku w otoczeniu blisko stuletniego sadu i dawnych odmian drzew owocowych. Lokowana w 1537 roku wieś Mieruniszki, to jedna z najstarszych miejscowości na pograniczu Suwalszczyzny i Mazur Garbatych, a jej wcześniejsze dzieje sięgają wczesnego średniowiecza i cywilizacji dawnych Jaćwingów.

Tematem warsztatów kulinarnych jest wyrób octów jabłkowych. Są one obecne w polskiej kuchni tradycyjnej od dawien dawna. Mimo iż ocet jabłkowy powinien być dla kuchni polskiej tym, czym dla francuskiej jest Vinaigre, to obecnie produkcja octów gospodarskich w Polsce praktycznie zanikła. To jedna z niewykorzystanych szans polskiego rolnictwa. Wiele polskich gospodarstw posiada przydomowe sady, gdzie co roku marnuje się sporo owoców. Tymczasem zarówno z pełnowartościowych owoców, jak i tzw. spadów z powodzeniem można wytwarzać zdrowy ocet jabłkowy na potrzeby własne, jak i do sprzedaży w gospodarstwie. Produkcja octów na skalę gospodarską nie wymaga dużych nakładów finansowych i jest możliwa w warunkach domowych, co pokażemy na naszych warsztatach.

Odtwarzanie tradycji kulinarnych jest jednym z celów Fundacji Dziedzictwa Rzeczypospolitej, co realizowane jest m.in. przez działania popularyzatorskie.

WSTĘP na warsztaty jest BEZPŁATNY. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Zainteresowane osoby prosimy o KONTAKT: [email protected] lub 601 130 016

Warsztaty dziedzictwa kulinarnego realizowane są w ramach zadania pt.: „Odtwarzanie dziedzictwa kulinarnego, jako działanie na rzecz rozwoju i wzmacniania wspólnoty lokalnej”. Projekt dofinansowano ze środków Województwa Podlaskiego.

Projekt dofinansowano ze środków Województwa Podlaskiego.

Dofinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach rządowego programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030 w ramach zadania „Wspólnota dziedzictwa. Rozwój działań społeczno-artystycznych w środowisku wnioskodawcy”